Resipi Viral Nasi Dagang Terengganu Paling Sedap




Nasi dagang paling sedap


Nasi Dagang Terengganu.

Kalau datang ke  terengganu wajib kena rasa kan.

Biasanya orang dari luar negeri Terengganu suka makan nasi dagang di kampung  Atas Tol. Katanya sedap.

Tapi, resipi nasi dagang ni lagi sedap yang Ibu sendiri masak. Resipi ini diambil dari resepi Ibu yang sangat sedap.

Nasi dagang resipi ibu ini sangat enak dibuat makan sekeluarga.

Berikut RESEPI Nasi Dagang Terengganu bagi yang baru nak belajar buat.

Nanti bolehlah share kan. Nak datang ke terengganu tu jauh sangat katanya. Buat jelah senang kan.

Jom baca

Resepi Nasi Dagang Terengganu:

Bahan-bahan untuk Nasi: -
4 cawan beras Jati
1 cawan beras pulut
3 cawan santan cair + sedikit gula dan garam
1 - 1 1/2 cawan santan pekat + sedikit garam
1 sudu halba
2 ulas bawang merah
1/2 in halia
Cara cara :

1. Beras dicampur dengan beras pulut di rendam 8 jam atau semalaman (kalau tak sempat 2-4 jam pun ok)
2. Kukus beras dan pulut tadi selama 20 minit
3. Angkat dan kaut semua nasi ke dalam bekas yang agak besar dan digaulkan dengan separuh santan cair sehingga rata. biar seketika hingga semua santan meresap. Masukkan lagi santan sehingga meresa. Elok habiskan semua santan cair. Biar sekejap
4. Kukus semula selama 20 minit lagi.
5. Sementara itu hiris bawang dan halia halus2. Masukkan di atas nasi dlm kukusan dan juga buah halba.
6. Angkat nasi utk kali kedua dan arunkan dengan santan pekat hingga rata. Tak perlu habiskan jika nasi nampak sudah elok lembutnya.
7. Boleh dihidangkan....


Resepi Gulai Ikan Aya :

Rebus Ikan Aya Hitam bersama beberapa asam keping dan juga garam..
Jangan buang air rebusan
* boleh tambah telur rebus juga.. Ada yang suka makan Nasi Dagang dengan gulai telur rebus
* lebih sedap guna Ikan Aya Hitam dari Ikan Aya Kurik


Bahan-bahan gulai :

1 sudu serbuk ketumbar
1/2 sudu serbuk jintan manis
1/2 sudu serbuk  jintan putih
2 hiris lengkuas (dikisar)
1 hiris halia (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
3 sudu cili mesin
1 paket rempah gulai cap bunga Ros 15 gram (nak sedap tambah lebih)
1 1/2  liter santan
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kerisik
4 keping asam keping
1/2 buku kecil gula melaka.
Sedikit Belacan
10 biji cili padi
sedikit garam
Cara-cara :

1. Masak Santan sehingga naik minyak.
2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar, serbuk,  rempah gulai cap bunga ros, cili mesin, kulit kayu manis, kerisik, asam keping, dan gula melaka
3. Masak lama, biarkan mendidih. Masukkan sedikit garam sesuai dengan rasa.
4. Masukkan air rebusan ikan tadi dan juga ikan yang di rebus. jangan masukkan asam keping rebusan ikan nanti masam.
5. Biar beberapa minit. Masukkan cili padi dan juga belacan.
6. Masak sebentar dan boleh dihidang. Pilihan sendiri mahu pekat atau pun tidak.. Kalau mahu pekat masak lama.. Siap!


Resepi Acar Timun:-

Timun
Carrot
Cili Merah dan Bawang
- SEMUA  dihiris memanjang

1 sudu gula
1 sudu garam
1 sudu cuka.
Cara-cara:

1. Gaul sebati dan dihidang.



Alhamdulillah..
Share this article :
Share on FB Tweet Share on G+

Ditulis Oleh : zuraini ~ En Biskut

Muh.Akram Anda sedang membaca artikel berjudul Resipi Viral Nasi Dagang Terengganu Paling Sedap yang ditulis oleh Resipi Biskut yang berisi tentang : Dan Maaf, Anda tidak diperbolehkan mengcopy paste artikel ini.

Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

Back to top