Resepi Kuih Gunting



Kerepek Gunting / Kuih Gunting 

1 cawan tepung gandum
4 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
1 sudu besar udang kering dikisar jadi serbuk
1/2 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
1/2 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
secubit garam
1 sudu besar minyak masak
110-120ml air (campurkan sikit2�)- kite kurangkan cikit
sedikit daun kari untuk gorengan (optional)
minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara-cara

- Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk.
- Tuang bahan kisar kedalam tepung
- Masukkan garam dan minyak dan gaulkan
- Masukkan air sedikit demi sedikit�.sampai adunan kenyal (Adunan akan jadi macam tepung nak buat kulit karipap)
- Akak buat bola2 kecil untuk mudah mencanai. Kemudian canai nipis2�& panjang.
- Taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan mudah melekat.
- Potong nipis menggunakan pisau atau boleh juga di gunting.
- Ulang proses mencanai dan memotong sampai selesai.
- Pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat.
- Goreng dalam minyak yang banyak dengan sedikit daun kari (tambah aroma). Bila dah garing angkat dan sejatkan.
- Siap untuk dimakan

Share this article :
Share on FB Tweet Share on G+

Ditulis Oleh : nescafeais ~ En Biskut

Muh.Akram Anda sedang membaca artikel berjudul Resepi Kuih Gunting yang ditulis oleh Resipi Biskut yang berisi tentang : Dan Maaf, Anda tidak diperbolehkan mengcopy paste artikel ini.

Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

Back to top